Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект. Има

...
Около 30% от българите може да загубят работата си заради изкуствения интелект.
Има
Коментари Харесай

Човекът ще трябва да промени отношението си към работата, ето каква е причината

Около 30% от българите може да изгубят работата си поради изкуствения разсъдък.

" Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити изцяло с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са към 6% в международен мащаб - към 2% за мъжете и към 4% за дамите. Вторият аспект е, че това няма да стане внезапно, а ще има постепенна промяна ", сподели директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов в студиото на " България заран ".

Той цитира изследване, съгласно което с най-голям риск са работните места на администраторите, чиновниците в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни чиновници, касиери в търговски обекти, адвокати. 

" Изкуственият разсъдък не замества човешките качества, усилва ги. Той ще засегне всички специалности в някаква степен, като се изключи физическия нискоквалифициран труд. Тези специалности, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока прочувствена просветеност, умения за комплицирани връзки с хора. Втората категория са креативните специалности - изкуства, научно-изследователски, опазване на здравето, обучение ", изясни гостът.

В третата категория хора - физическият труд, Томов предвижда, че той ще остане, само че те ще бъдат повече изискващи умелост и взимане на решения в ексцентрични обстановки.

" Хората се опасяват за бъдещето и специалностите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в обстановка на преходи постоянно се откриват повече работни места, в сравнение с да се закриват. Човекът ще би трябвало да промени отношението си към работата - към този момент няма да е полагане на часове работно време, а ще се желае разсъдък, разум ", разяснява още шефът на Националния център за оценка на компетенциите пред Bulgaria ON AIR.

Според него уменията на бъдещето се основават в този момент и дори закъсняваме с тази акомодация.

" При предприятията всичко зависи от политиките на страната. Работодателите в преобладаващата част от бранша към момента се ориентират, само че не са изцяло наясно какви ще са изгодите от изкуствения разсъдък. Не можем да заложим всичко на него ", посочи Томов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР